Memoria RAM (Random Access Memory) este un element foarte important al calculatorului tau si poate influenta direct performanta acestuia.
Memoriile RAM au cateva caracteristici pe care ar fi bine sa le sti inainte de a cumpara o memorie RAM. Aceste caracteristici sunt: marimea memoriei RAM, frecventa memoriei RAM, latenta CAS a memoriei RAM si tipul acesteia.
CAPACITATEA MEMORIEI RAM
Cu cat este mai mare capacitatea memoriei RAM cu atat mai bine. Ca idee Windows 10 are nevoie de minim 1 gigabyte (GB) pentru 32 de biti sau 2 GB pentru 64 de biti. Pentru gaming si prelucrare foto/video ar fi ideal 16 GB de memorie RAM
Capacitatea (marimea) memoriei RAM o alegeti in mare parte in functie de bugetul alocat!
VITEZA MEMORIEI RAM
Viteza memoriei RAM se masoara in MHz si este de fapt viteza cu care incarca si descarca date intre RAM si CPU (procesor). Cu cat frecventa memoriei RAM este mai mare…cu atat mai rapid va fi calculatorul (viteza de procesare a datelor).
Mare atentie la alegerea placii de baza deoarece unele accepta memorii RAM mai rapide…altele nu! Deci 1600 MHz este mai buna decat 1333 MHz
LATENTA CAS A MEMORIEI RAM
Latenta CAS (Column Access Strobe) reprezinta durata de timp in care memoria RAM ii poate trimite procesorului datele necesare. Cu cat latenta CAS este mai mica cu atat mai rapid va fi calculatorul dvs.
Latenta CAS se regaseste in denumirea memoriei RAM ca: CL9, CL10, CL11…etc. Ca si concluzie CL8 este mai bun ca CL11
CE MEMORIE RAM MERGE IN CALCULATORUL MEU?
Ca sa aflam ce memorie RAM putem baga in calculatorul nostru trebuie sa aflam in primul rand ce placa de baza avem. Putem afla modelul placii de baza cu programul CPU-Z. Acest program poate fi downloadat gratuit de
Daca am aflat modelul de placa de baza putem accesa site-ul producatorului pentru a afla ce tip de memorie RAM accepta placa de baza!
Daca in schimb dorim doar sa mai suplimentam RAM-ul deja existent in calculator atunci va trebui sa cumparam o placa de memorie RAM la fel ca cea din calculator. Daca in calculator avem o placa la 1333 MHz si noi adaugam una de 1600 MHz …ambele memorii vor functiona la viteza cea mai mica…respectiv 1333 Mhz.
Ca sa aflam ce memorie RAM avem in calculator vom folosi tot de mai sus…si accesam meniul “memory”
Atentie la modelul de memorie RAM pe care o aveti deja…acestea sunt DDR, DDR2, DDR3, DDR4. Daca in calculator aveti DDR3 la 1333 atunci asta va trebui sa cumparati!