Alegerea unei statii CB

Sfat pentru alegerea unei statii cb Am pornit de la aplicaţia Zello şi am ajuns inevitabil să îmi iau şi eu o staţie radio CB. Staţia radio CB este staţia pe care o folosesc tiriştii în general dar acum este foarte populară şi printre posesorii de autoturisme. Desigur staţia CB este utilă atunci când faci drumuri lungi dar este utilă şi în oraş deoarece te poate scuti de radare dar îţi poate ţine de urât iar cozile infernale din trafic nu te vor mai scoate din minţi.

Când am decis să îmi iau şi eu o staţie CB m-am lovit inevitabil de multitudinea modelelor existente pe piaţă şi nu vroiam să dau banii aiurea pe ceva neperformant sau care nu merita banii! Piaţa staţiilor CB este asasinată cu o mulţime de modele şi firme care produc staţii CB pentru tirişti iar alegerea unui model nu este lucru uşor.

Căutând pe internet şi citind sute de pagini de forum am stabilit totuşi o listă mai scurtă care se potrivea bugetului meu de maxim 600 Lei. Am considerat această suma mai mult decât decentă.

Lista mea de staţii CB arăta aşa (ordinea este aleatoare):

1. Performer VR-32 – Este o staţie ce costă până in 300 lei (fără antenă) şi este lăudată de câteva persoane…dar pe mine nu m-a convins. Este o staţie micuţă, dar nu prea performantă deoarece display-ul este sărăcăcios, functia PA si S-metrul sunt pe leduri (mai bine decât deloc). Difuzorul se aude tare şi clar. Nu are auto squelch 🙁

2. President Teddy – Este o staţie micuţă şi frumoasă. Display-ul este micuţ dar ai toate informaţiile pe el, staţia are Auto Squelch şi este disponibilă şi în varianta de 10W fără a fi nevoie ca staţia să fie desfăcută! President este numărul 1 în topul firmelor ce produc staţii CB. Beneficii: 5 ani garantie, squelch automat!

3. Cobra 19DX – Este o staţie ce poate fi găsită şi in Supermarket. A ajuns în lista mea deoarece lumea pare să fie mulţumită de funcţiile şi performanţele acestei staţii. Cobra 19DX are un display cu cristale lichide, iluminat şi un design compact! Staţia se găseşte in varianta 4W.

4. Midland Allan 100 Plus B – Este o staţie foarte populară printre posesorii de staţii CB. Este mică, performantă dar nu are squelch automat. Această staţie este lăudată de toţi….

5. Midland Allan 52 Multi – Este o staţie mică şi portabilă. Totul este încadrat în staţia pe care o ţii cu totul în mână. Este perfectă pentru cei ce doresc o staţie pe care să o ţină în geantă …cred că intră şi într-o borsetă. Acesta este modelul pe care am vrut să îl iau dar citind părerile posesorilor de acest tip de staţie m-am răzgândit. Cu toate că parerile sunt împărţite..se pare că datorită faptului că totul este îngrămădit într-o staţie micuţă şi portabilă, performanţele au de suferit plus că se strică destul de repede.

Antena: Cică este factorul principal pentru ca staţia ta să se audă bine şi să bată mult…adică să te auzi departe. Cea mai lăudată antena este Midland ML145 sau Sirio ML145.

 

Ce am luat eu?

Citind zeci de păreri care se băteau cap în cap am decis să îmi iau o staţie President Teddy. Am luat-o la pachet cu o antenă President ML145 (tot ce este cu ML145 pare să fie ok) ca să beneficiez de garanţia de 5 ani. Tot pachetul a costat 465 Lei dar am dorit să o fac de 10W  şi am mai dat 20 lei pentru această operaţiune. Această staţie mi-a părut a fi cea mai bună achiziţie în bugetul meu deoarece: President este cea mai tare firma de staţii CB, am 5 ani garanţie, are 10W şi mă aud peste mări şi ţări, are squelch automat. Ce este squelch-ul automat?..pai este un buton care face ca staţia să nu mai perceapă toate mesajele care se aud slab şi cu fâşâit…lasă să se audă doar mesajele clare. Practic această funcţie taie tot zgomotul de pe staţie şi face ca tot ce auzi să şi înţelegi.

PS: Acum maşina mea arată ca un troleibuz şi caut o antenă mai scurtă pe care să o folosesc în oraş. Antena lungă o voi folosi doar la drumuri lungi 😛

PS2: Lista prezentată este strict o alegere personală! Nu spun că sunt cele mai bune dar sunt modelele pe care EU le-am ales înainte de a-mi achiziţiona una dintre ele.

PS3: Nevastă dacă citeşti că vreau o altă antenă…prefă-te că nu ai citit şi vrei să îmi faci una cadou!

3 Comentarii

Claudiu BurlacuOctober 28th, 2013 at 6:31 PM

Daca iti cere nevasta bani fi sigur ca iti face cadou o antena 🙂

Thumb up 0 Thumb down 0

ion romanJune 15th, 2016 at 12:32 PM

Ajutor fratilor !!!!

Am un “tucson” cu acoperis de “sticla ” peste tot . Doar in spate o fasie ingusta de tabla ( cam 12 – 14 cm) unde o talpa magnetica ar putea sta.Pe unde trag cablul , cum o dau jos cand parchez …-se pare ca solutii ok pot veni doar de la Dv.

Va multumesc pt. un ajutor, eu: ionroman@yahoo.com

Thumb up 0 Thumb down 0

Razvan GavrilaDecember 20th, 2016 at 5:44 PM

Cablul poate fi tras pe la chederul usii sau al portbagajului! Nu va intra apa pe acolo!

Thumb up 0 Thumb down 0

Comentezi?

Comentariul tau

CommentLuv badge